Marokkansk inspireret tagine med oksekød, rødbeder og appelsin!

Kan man bruge rødbeder og appelsin sammen? Ja, det kan man da - endda med held!

Jeg brugte begge dele i en gryderet, som var inspireret af de mange marokkanske tagineretter, der findes. Jeg har dog ingen tagine, men brugte en god, tung støbejernsgryde.
Retten har det hele: Den dybe smag fra rødbederne, syren fra appelsin, sødme fra honning og styrke fra chili: Det hele går op i en højere enhed, når den langtidssimrede ret serveres med den milde nødeagtige bulgur med vermicilli!


OPSKRIFT på oksekødstagine med beder og appelsin. 4-6 personer

Ingredienser:
2 spsk klaret smør eller ghee*
4 fed knust hvidløg
1 stort rødløg delt på langs og snittet  i tynde halve skiver
2,5 cm revet ingefær
1 rød chili uden kerner og skåret i tynde skiver
2 tsk korianderfrø, der ristes og knuses
5 cm kanel
4 små rødbeder - skrællet og delt i kvarte
500 g okseyderlår i tern af 2,5 cm x 2,5 cm (Anden udskæring kan bruges)
2 syrlige, tyndskallede appelsiner skåret i filetter uden hinde.
1 spsk græsk timianhonning**
1 spsk orangeblomstvand***
salt og peber
en smule smør
lidt bredbladet persille 
2-3 spsk afskallede og ristede pistacienødder

*Jeg brugte den økologiske klaret smør, som kan købes i Irma, men der er flere, der er begyndt at producere og sælge klaret smør. Det har en dyb nøddeagtig smag og kan tåle op til 210 grader C
** Den græske timianhonning eller atlashonning kan købes hos din etniske grønthandler: Den er mørk og flydende med en sødme, der blandes med den krydrede smag fra timianen - den kan ikke sammenlignes med en dansk honning. Bedste alternativ vil nok være Ahornsirup, men den giver en helt anden aroma, men bedre end den søde, tykke let støvede smag af dansk honning.
***Orangeblomstvand kan også findes hos din etniske grønthandler

Fremgangsmåde:
Start med at smelte den klarede smør i en tung støbejernsgryde. Når smørret er smeltet, kommes hvidløg, rødløg og ingefær i.
Det steger under omrøring, til løget er blødt og det hele har fået lidt farve, men ikke er brunt!
Tilsæt så snittet chili, den ristede og stødte koriander samt den hele kanelstang. Lad det varme godt igennem.
Tilsæt rødbeder og steg i 2-3 min.  
Kom kødet i og steg det på alle sider. 
Hæld vand over, så det næsten dækker kød og rødbeder. Bring i kog og skrue straks ned, læg lå på og lad det simre i 1 time eller til kødet er mørt - stegetiden afhænger af, hvilket udskæring, du bruger.

Når kødet er mørt, blandes timianhonning og orangeblomstvand i og der smages til med salt og peber. Læg appelsinfiletterne ovenpå. Læg låg på og lad det simre videre i 10 min.

Rist pistacienødderne i smør på en pande ved middel varme.
Ved servering drysses nødder og hakket persille over retten!
Server gerne med bulgur eller den fine cous-cous.

Farven er helt fantastisk at se på og smagen er forunderlig, men alligevel velkendt, så både store som små vil nyde denne ret!










Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar