Indiske kødboller i masala

Vores påskefrokost består mest af fisk: laks, rejer og sild i 3 udgaver. I år blev det suppleret af en kartoffelmad med løvstikkemayo og sprøde løgringe, hjemmelavet leverpostej samt kold roastbeef.  Alt serveret med hjemmebagt rugbrød, durumbrød og hjemmelavede knækbrød til osten. Så jo, der har været travlt i køkkenet i påskeferien.

Oven på de lækre påskefrokoster, som vi har deltaget i, er det nu lidt rart med en god gang indiske krydderier.

For ikke at blive smagsmæssigt helt forskrækket over de stærke krydderier oven på den nordiske friskhed i påskens fisk, valgte jeg en middelstærk ret:

Kødboller med svesker i en krydret masala.

Start med at lave farsen til kødbollerne parate, så det kan nå at trække smagen til sig og sætte sig, så det er nemmere at forme de små boller:


Hvidløg, mynte, chili og ingefær skåret i små tern og tilsat lidt vand blendes til en findelt masse.

Små birkesfrø, stødt fennikel, ristet og stødt spidskommen, chilipulver og salt blandes sammen i en skål.

Sveskerne skæres i små tern.

Og så til røremaskinen: Kødet røres sejt med de tørre krydderier og så med pureen af chili, ingefær, hvidløg og mynte. Kør farsen rigtig godt sammen og stil det så i køleskabet, men du starter med masalaen:


Det er vigtigt, at du har alle dine ingredienser parate, inden du går i gang med selve tilberedningen.

Hak et bjerg løg nogenlunde fint.
Igen til blenderen: Blend snittet hvidløg, ingefær og renset, hakket chili med lidt vand.
Tag en skål til hele krydderier: Kardemomme, nelliker, peberkorn, kanel og kanelblad (Laurbærblad).
Og en anden skål til de stødte krydderier: koriander, gurkemeje, chilipulver og salt.

Sidste trin i forberedelsen: Mål yoghurten op og pisk den jævn med en gaffel. Mål vandet af.

....Og så til komfuret:

Start med at varme olien op ved middel varme på en stor sauterpande eller bred gryde. Når olien er varm nok, smider du de hele krydderier i og steger dem under omrøring i 2-3 sek. Skru lidt ned for varmen. Tilsæt løgene og lader dem blive bløde og miste sin rå lugt - det tog mig ca 10 min med denne portion ved middellav varme. De skal ikke blive brune, men må gerne få lidt kant.

Så kommer du ingefær, hvidløg og chilimosen i og vender godt rundt og steger i et par minutter. Til sidst kommer du de stødte krydderier i og blander det hele virkeligt godt og lader det stege i et par minutter.

Så er det tid til bhunao-stegningen og her skal du altså være tålmodig lige til det sidste:

Tilsæt 1 skefuld af den sammenpiskede, tempererede yoghurt.


Rør det grundigt ind i løgblandingen, så du ikke kan se noget som helst hvidt:


Så er det tid til næste skefuld yoghurt, som du rører ind på samme måde, som den første. Fortsæt sådan indtil du har brugt al yoghurten. Nu begynder du også at kunne se olien skiller sig ud:


Vandet kommes i og det hele blandes meget grundigt. Lad det koge op, skru så ned og lad det simre, mens du laver kødbollerne.

Tag din fars ud af køleskabet og del det i ca. 15 portioner. Hver portion formes som en lille kugle helt uden revner.


Lav en fordybning i hver og lig 1-2 små stykker sveske i.
Luk hullet ved at nippe farsen sammen om svesken og rul igen bollen så jævn som mulig.


Varm 6-7 spsk olie op i en pande og steg kødbollerne af 3 omgange: De skal gerne få skorpe over det hele, men skal ikke gennemsteges.

Tag dem forsigtigt op af panden og lad dem dryppe godt af på køkkenrulle.

I mens har masalaen stået og simret sig lidt tyk, men endelig ikke for meget: Masalaen skal gerne stå halvt op om kødbollerne, når du lægger dem i masalaen. Ellers må du tilsætte mere vand:


Nu er der bare at lade dem stå og simre i så lang tid, som du har - men mindst i 5 minutter på hver side og derefter i 20 min.  Du skal bare passe på, at masalaen ikke bliver for tyk og brænder på.

I mellemtiden kan du forberede hvide basmatiris og en grøntsag som tilbehør:


Jeg lavede et tilbehør af et flot romanescokål med hvidløg, fennikel og sennepsfrø til.

Velbekomme!!


Ingredienser:

Kødboller med svesker:
500 g hakket oksekød

2 fed hvidløg
15 blade mynte
2 cm ingefær
1 grøn, renset chili

- hakkes og blendes med lidt vand -

1½ spsk hvid birkes
3/4 tsk stødt fennikelfrø
1 tsk ristet og stødt spidskommenfrø
½ tsk chilipulver
1 tsk salt

- blandes -

Olie til stegning

Masala:
4 middelstore løg - finthakkede
3 fed hvidløg
1 grøn, renset chili
2,5 cm ingefær

- Alt hakkes og blendes med lidt vand

De hele krydderier:
4 grønne kardemomme
6 nelliker
8 peberkorn
2,5 cm cassiabark/hel kanel
1 kanelblad/laurbærblad

De stødte krydderier:
2 spsk ristet og stødte korianderfrø
½ tsk gurkemeje
1 tsk salt
½-1 tsk chilipulver

2 dl yoghurt Naturel 3,5 % rørt sammen
4 dl vand

6 spsk olie til panden.

Garniture af 3 spsk hakket grøn koriander - eller server ved bordet, så folk selv kan drysse på, hvis de kan lide det.
 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Jeg er altid glad for en kommentar