Grønne tomater - til skraldespand eller glas?

Den ene dag havde vi 33 grader og kort efter 14 grader. Det kan mine tomater i drivhuset ikke lide, så pludselig begyndte de grønne tomater at falde ned.

Men heldigvis kan de grønne tomater også bruges. Jeg samlede dem ind og lagde dem sammen med de nedblæste æbler, som jeg jagter om kap med solsorte, skader og dræbersnegle. 

Æbler og tomater har så ligget og hygget sig sammen, indtil weekenden endelig oprandt. Æblerne hjælper til at fremskynde modningsprocessen af de grønne tomater og en del af dem nåede da også at blive røde - mere om dem senere.

Efter en meget hård arbejdsuge på nyt job med en million nye indtryk, kollegaer, regler, normer, værdier, og så alt det, som står mellem linierne, er det skønt at slappe af foran komfuret og syltekrukkerne!

Jeg havde 2 kg grønne tomater at gøre godt medDe 2 kg grønne tomater blev skåret i mindre tern - hertil benytter jeg min mindst 20 år gamle kniv, som er genial til tomater - desuden er grønne tomater lettere at skære end røde.


Næste skridt er at lægge de skårne tomater i en stor skål, drysse dem med 1 tsk salt og 2 tsk gurkemeje og til sidst overhælde dem med 4 dl almindelig eddike.


Så skal det hele vendes rundt og stå og trække - helst et par timer eller mens du forbereder resten.


Som altid, når det handler om indisk mad, er det en rigtig god ide at forbedre alt, før selve tilberedningen går i gang.

Smagsgiverne til denne chutney lyder voldsomt, men bortset fra chilierne, som du kan skrue op - eller nok nærmere -  ned for, er ingen af smagsgiverne gennemtrængende i smag, da chutneyen skal koge rigtig længe.

Jeg hakker 125 g ingefær, 50 g chili, og 125 g hvidløg først, så det lettere kan blendes.

Det hele kom i min lille smoothieblender sammen med 2 tsk af de gule sennepsfrø og en sjat eddike til at lette blendingen. Ud over dette skal du bruge 2 tsk bukkehornsfrø.Prøv at starte med nogle få chili - du kan altid blende flere og tilsætte undervejs, hvis du er usikker på, hvor hot, du kan lide det. De chilier, som jeg bruger, hedder Red Indian Cobra, som er middelhotte og minder i form om Red Cayenne, men de har mere aroma. De mere milde hollandske chili, som normalt kan fås i supermarked, grønthandler og i Aarstidernes abbonnementskasser, kan selvfølgelig også bruges.

ADVARSEL 1: Lad være med at snuse til pureen, med mindre du er forkølet og gerne vil renses ud ;-)

Så til komfuret:
Varm 2½ dl raps - eller solsikkeolie op i en stor, tykbundet gryde ved middel varme. Når det er gennemvarm, men ikke kogende, kommer du 1 tsk sennepsfrø i. Når de popper, kommer du 2 tsk bukkehornsfrø i og giver dem max. 2 min.


Så til ADVARSEL 2:

Nu er det tid at komme pureen i den varme olie: Hold god afstand fra panden og jeg anbefaler, at du sætter panden på et utændt blus. Rør kraftigt rundt, så det ikke brænder på. Sæt så gryden tilbage på blusset og lad det stege ved lav varme i mindst 20. min, til olien skiller ud. Olien ligger nu oven over pureen, som ligger samlet under.


Imens har de grønne tomater stået og trukket med salt, gurkemeje og eddike. Nu skal de op i gryden. Igen er det en god ide at holde en vis afstand, hvis gryden er varm, da der er en del væde.


Rør tomaterne godt rundt med mosen og bliv ved med at røre, til det kommer i kog. Så ligger du låg på og lader det simre i min. 1 time ved svag varme.

Når der er gået en time, blender du så chutneyen med en stavblender og kommer den tilbage i gryden. Det er nu, at du smager den til med evt. mere salt, eddike og blendede chili. 
Lad det så koge ind under jævnlig omrøring, til det er tyk og olien er skilt ud.


Når chutneyen er tyk, hælder du den i et skoldet glas, som opbevares i køleskab. Hvis du har lavet en stor portion, foreslår jeg, at du også kommer dette i skoldede glas og stiller i køleskabet for at trække smagen. Efter en uge kommer du det så i fryseposer i den portionsstørrelse, som er passende for dig og fryser det. Så undgår du konserveringsmidler.  Chutneyen er dejlig til indiske retter og som spread blandet med skyr eller yoghurt 10% i en frokostbolle med f.eks en veggieburger i.

Ingrediensliste til grøn tomatchutney:
2 kg grønne tomater
125 g hakket hvidløg
125 g hakket ingefær
50 g chili efter eget valg
2 spsk gule sennepsfrø - heraf 1 tsk til olien i gryden, resten i pureen.
2 tsk gurkemeje
2 tsk bukkehornsfrø
1 tsk salt - smag til senere
2-3 dl raps - eller solsikkeolie

De nedfaldsæbler, som de grønne tomater lå sammen med, har jeg også brugt:Æblerne blev skrællet og renset, da de næsten alle har haft små gæster boende i sig og som nu er vokset så store, at de har forladt deres barndomshjem: Huller i æbler betyder som regel, at noget er kravlet UD og ikke ind - ud over en enkelt ørentviste eller to. 
Æblerne blev omdannet til æblemos uden tilsætning af andet end 1 lille rød chili, lidt vand i bunden og undervejs, hvis det er ved at brænde på. Sød det måske med rørsukker. Jeg bruger det til mindstemandens morgenmad, der består af havregrød med æblemos og ribsgele!

2 kommentarer:

  1. jeg kom 3-4skefulde sukker i da jeg synes det var for surt,

    SvarSlet
  2. Den er syrlig, men rigtig god ide at tilsætte sukker efter smag for at gøre den mindre syrlig. Jeg tror også, at syrligheden afhænger lidt af tomaternes smag. Men måske kan du overhælde dem med mindre eddike og vende rundt i det ofte.

    Venligst Birte

    SvarSlet

Jeg er altid glad for en kommentar