Samosas

Min fryser kan altid byde på noget, som trænger til at blive brugt: Noget stegt eller kogt svinekød f. eks. fra skank eller bov, forårsrulledej fra Årstiderne købt tæt på udløbsdato, en bundskaber i posen med de frosne grønne ærter, revet ingefær frosset i isterningbakker, før det blev for gammelt og som nu letter livet, når det skal gå hurtigt. 1 rum i isterningbakken svarer rundt regnet til 2,5 cm ingefær, som igen svarer ca. til 1 tsk.

Og så står der i køleskabet måske et par ensomme kogte kartofler og gulerødder. I fryseren har jeg også en skuffe med frosne krydderurter bl.a. mynte og koriander, som begge holder fantastisk i fryseren. Og så selvfølgelig lige nogle grønne chili, som jeg også har i fryseren i genlukposer.

Da jeg havde en del rester, som skulle bruges, lavede jeg en stor portion. Efter at have lavet 40 samosas, frøs jeg resten ned i tilsvarende mængder, så det lige er til at tage op og lave nye samosas med.



Hak løget fint og skær kartofler og gulerødder i små tern. Hak chili, koriander og mynte fint og riv ingefær fint. 

Hæld olie på en pande og lad det varme op ved middellav varme. Kom løgene ved og steg dem blødt ved middelsvag varme i ca. 10 min. Det skal have lov til at udvikle sin sødme, men skal ikke brændes.
Tilsæt ingefær, finthakkede chili, mynte og koriander samt ristet og stødte spidskommenfrø og korianderfrø. Rør det godt ind og steg 1 min. Tilsæt cayenne chilipulver og salt.
Kom kødet i og vend det godt ind i løg - og krydderiblandingen og steg det ved høj varme i 3 min. Tilsæt evt. lidt vand, så det ikke brænder på, men endelig ikke for meget, da fyldet skal være tørt. 
Kom de kogte kartofler og gulerødder skåret i små tern ved. Steg 3 min. 
Til sidst kommer du grønne ærter og garam masala i og vender godt rundt. Varm igennem i 2 min. Tag panden af varmen og lad det afkøle.

Tag en pakke forårsrulledej med 10 dejblade i. Del dejbladene i 4 rektangler.

Nu kommer det lidt matematiske krævende tankespind: Dette er et link, til den bedste vejledning, jeg endnu har fundet. Øv dig evt. med noget papir først. 

Der skal ca 1/2 tsk fyld på hver dejstrimmel. Arbejd kun med een ad gange og dæk de resterende under et fugtigt klæde. Lim den sidste fold med lidt mel rørt op med vand. Nu skal de små pakker efter foldningen være lukket i alle kanter, så fyldet bliver inde i under stegningen

Varm 5 cm raspolie op i en dyb, bred pande ved middel varme. Når olien er gennemvarm dvs. syder om en træpind, kommer du 5-10 pakker ned i den varme olie. De skal have plads til at kunne flyde frit. 
Steg dem i olien i 3 min på hver side, til de er gyldne. 

Læg dem på fedtsugende papir og server dem med en skål tomatchutney og en raita af yoghurt rørt med salt og stødt spidskommen.




NB:
Der sker noget særligt, når du blander mynte og koriander: Det er lidt som om, at de ophæver hinandens dominerende smag og skaber en helt ny frisk og aromatisk - myntens skarphed forsvinder, men friskheden bibeholdes og korianderens parfumerede sæbesmag dulmes.

Ingredienser:
200 g kogt kød af en eller anden form. Hakket kød kan også bruges, men der skal ikke være væde ved.
1 løg
200 g blandede kogte kartofler og gulerødder
1 grøn chili - finthakket
2 tsk revet ingefær
1 tsk ristet og stødt korianderfrø
1 spsk ristet og stødt spidskommenfrø
1/2 tsk cayenne chilipulver
1 tsk salt
1½ spsk finthakket koriander
1½ spsk finthakket mynte
100 g grønne ærter
1 tsk garam masala

10 plader forårsrulledej
olie til stegning